Посів насіння на розсаду

 



Яскравість світла для розсади

Одним із важливих моментів для якісної розсади є світло. Коли світла замало, розсада витягується, і, згодом, під власною вагою падає, листки стають блідими, така розсада називається неякісною. Ідеальні умови для пророслого насіння - 14-16 годин яскравого світла вдень. Тому, залежно від довжини світлового дня, використовуйте додаткове підсвічування. Не забувайте регулярно перевертати контейнери з розсадою, щоб паростки отримували рівномірне освітлення, і не були витягнутими в одну сторону.
simyadolni__listochki.jpeg (82.37 Kb)

Температура повітря для розсади

Рекомендована температура для пророщування насіння - +20 - 25 ° С, а розсаду варто тримати при температурі +18-20 ° С, при такій температурі розсада росте повільніше, але буде більш витривалою і загартованою.
poliv_rozsadi.jpg (102.12 Kb)

Полив та вологість повітря для розсади

Грунт з сім’ядолями і розсадою не повинен пересихати, але і не повинен бути надто вологим (без застою води). Поливати сім’ядоля потрібно з пульверизатора або наливати воду у піддон. Вода для поливу і обприскування повинна бути кімнатної температури. Основне правило поливу розсади - часто і потрошки води.
chorna_nyzhka_u_rozsadi.jpg (137. Kb)

Хвороба розсади «чорна ніжка»

Дуже часто трапляється ситуація, коли в нас здорова розсада, але раптом у паростків зсихає нижня частина, а рослинка падає – «чорна ніжка». Це грибкове зараження грунту, але цю хворобу можна уникнути: стерилізуйте грунт, пильнуйте поливи, щоб вода не застоювалась, провітрюйте розсаду, підливайте розчином марганцівки (колір рожевий, 1 раз в 7 днів).
pikirovka_rozsadi.jpg (116.22 Kb)

Коли пікірувати розсаду

Пікіровка необхідна для того, щоб посіяні щільно рослини не слабшали через нестачу простору, харчування та освітлення, а мали можливість розвинути сильну кореневу систему і надземну частину. Пікірувати розсаду потрібно у фазі 4 справжніх листочків. Їх акуратно виймають з грунту, попередньо його підливши. Кореневу систему трохи вкорочують, це сприяє розвитку розгалуженої кореневої системи, і пересаджують в окремий горщик . При пересадці рослини розміщують глибше, ніж вони знаходились в загальному ящику, часто під сім’ядольні листя. Грунт у горщику акуратно ущільнюють, притискаючи коріння рослини вниз, а зверху ще досипають грунт.

Добриво для розсади

Після пікірування (7 днів) настає час підживляти нашу розсаду. Використовуйте рідкі добрива раз на тиждень, підживляйте комплексним добривом для розсади. Надлишки добрива позначаться на якості розсади: вона вийде занадто витягнутою і худою.
visadzhuvannya_rozsadi_u_vydkritii_grunt.jpg (88.15 Kb)
Готову розсаду висаджуємо на підготовлене місце у відкритий грунт після загрози нічних морозів.

https://kvitkainfo.com/sad-gorod/posiv-nasinnya-na-rozsadu.html