Підгодівля розсади помідорів

Підгодівля розсади томатів

Помідори споживають досить багато поживних речовин із ґрунту на всіх стадіях свого розвитку. Тому підживлення розсади, завжди виправдовує витрачені зусилля.

Навіщо потрібне підживлення розсади?

Хорошу розсаду можна виростити лише в родючій землі. Але, вибираючи ґрунт для посіву, городники частіше керуються іншими його якостями: гігроскопічністю, повітропроникністю, зручним механічним складом. Їх більше хвилює відсутність у субстраті патогенної мікрофлори, ніж довготривалий запас необхідних елементів. Звичайно, сіянці виростуть і без добрив – на початковій стадії їм достатньо речовин, запасених всередині насіння. Але це тільки на перший час. Швидко розвиненні молоді рослини будуть вимагати все більше і більше харчування.

Коли підгодовують розсаду?

Першу підгодівлю розсади томатів доцільно проводити не раніше появи у сіянців перших справжніх листочків. Деякі фахівці радять взагалі починати її лише через два тижні після пікіровки. Насправді все залежить від планової кількості підживлень, яка визначається якістю використовуваного субстрату.

Коли пікіровка сіянців проводиться в родючий ґрунт, спеціально призначений для вирощування розсади томатів, то можна обмежитися двома, і навіть одним внесенням добрив. Роблять його за 10 днів до висадки в теплицю або парник. Якщо ж використовується звичайна садова земля, то у рослин швидко з’являться симптоми дефіциту одного або декількох основних елементів, які вказують на необхідність додаткової підгодівлі. Помітити їх не складно, для цього зовсім не обов’язково мати якісь спеціальні навички або пристрої спостереження.

При нестачі азоту листя стають чахлими, поступово жовтіють і опадають. Головне не плутати цей симптом з тими, що спостерігаються при несприятливих умовах вирощування – низькій температурі, що супроводжується надлишковим поливанням.

Занадто сильний фіолетовий відтінок стебел і нижньої сторони листя вказує на дефіцит фосфору. А хлороз, який характеризується зеленими прожилками на тлі помітного освітлення листових пластинок – вказує на брак заліза.

Чим підгодовують розсаду помідорів?

Для першого підживлення томатів можна використовувати як готові добрива, наприклад, Нітрофоску або Агриколу-Форвард, Агриколу №3, так і самостійно приготовлені суміші:

Наприклад:

  • сечовина – 1 г;
  • суперфосфат – 8 г;
  • калій сірчанокислий – 3 г;
  • вода – 2 л.

Інший варіант:

  • аміачна селітра – 0,6 г;
  • суперфосфат – 4 г;
  • калій сірчанокислий – 1,5 міл;
  • вода – 1 л.

Супротивникам хімічних добрив можна рекомендувати витяжку із золи, розчин дріжджів, настій яєчної шкаралупи або із шкірки бананів. Приготувати їх в домашніх умовах зовсім не складно.

Дріжджовий настій:

  • хлібні дріжджі – 5 г;
  • вода 5 літрів.

Добре розмішати і настояти протягом доби. Отриманим розчином підгодовують розсаду. Це добриво не зберігається!

Витяжка із золи:

  • деревна зола – одна столова ложка;
  • гаряча вода – два літри.

Настоювати потрібно протягом доби, злити з осаду і процідити.

Настоянка з бананових шкурок:

  • суха бананова шкірка – 2/3 відра;
  • вода – 1 відро.

Настоюють суміш в теплому місці не менше трьох днів. Перед підгодівлею необхідно злити і розвести водою в три рази.

Настоянка з яєчної шкаралупи:

  • яєчна шкаралупа – 2/3 відра;
  • вода – 1 відро.

Настоюють 3 – 4 дні в закритому посуді. З’явиться запах сірководню — це не означає, що продукт зіпсувався. Перед підгодівлею злити і розвести водою в три рази.

Другу підгодівлю томатів проводять не раніше, ніж через два тижні після першої. Склад її багато в чому визначається станом сіянців. Здоровій розсаді цілком підійдуть комплексні добрива, типу «Ефектон Про». А от у випадку явного витягування стебел, краще скористатися суперфосфатом, розчинивши його в гарячій воді з розрахунку однієї столової ложки на три літри. З цією ж метою можна полити спеціальним препаратом «Атлет», який сповільнює ріст надземної частини рослини і стимулює розвиток коренів. Але його слід застосовувати з великою обережністю – повторне використання може призвести до того, що стебла і листя взагалі перестануть рости.

Склад третього підживлення має відповідати конкретним потребам рослин, що визначаються зазвичай візуально. Якщо таких не спостерігається, а розсада виглядає міцною і здоровою, то можна обмежитися слабким розчином комплексних добрив, типу Нітрофоски, Агріколи або взагалі обійтися без них.

https://agronomist.in.ua/gorodnictvo/viroshhuyemo/pidgodivlya-rozsadi-pomidoriv.html